Den sterke sveitsiske franc fungerer som en flukt bakke-som bare endres når Eurosonen kan igjen gi gass

ANALYSE-den sveitsiske franc er enormt populær som en finansiell tilflukt på grunn av all turbulens rundt handelen tvisten mellom USA og Kina og Brexit. Imidlertid er denne populariteten en pris kode som hovedsakelig er betalt av den sveitsiske næringslivet.

I fjor ble Sveits imponert over en økonomisk vekst på 2,5 prosent. Denne vakre Økningen skyldtes hovedsakelig en økende eksport av industrivarer. For tiden, kan landet bare drømme om en slik vekstrate.

For inneværende år har veksten prognosen allerede blitt gradvis justert fra mer enn 1,5 prosent til mindre enn 1%. Sveits lider av den enormt avkjølte økonomiske veksten i nabolandene som Tyskland. Men den fordekte forkant av sveitsiske franc spiller den ledende rolle i nedgangen i veksten.

Siden april 2018, har franc sakte men sikkert steget med 10% i forhold til euroen. Denne vekkelse setter en betydelig brems på lønnsomheten i den lokale virksomheten samfunnet.

Sveitsiske selskaper med kostnader i franc og inntekter i euro, står for det vanskelige valget å bosette seg for en lavere profitt margin eller for å øke prisene og risikere å være ute av markedspriser. Det er bare spørsmålet om virksomheten samfunnet i Sveits vil få litt luft i den kommende tiden.

Vet du mer?
Sveitsisk valuta sikker port
En viktig årsak til fremveksten av kraften i Franks er at valutaen er en trygg havn i den finansielle verden.

Et stabilt politisk klima, en høyt utviklet bank sektor og en sentralbank som normalt opprettholder et kurs for utveksling, gjør Sveits og franc et attraktivt reisemål i perioder når spenningen på finansmarkedene øker. Det er tilfellet i 2019, som et resultat av den amerikansk-kinesiske handelskrigen og den kaotiske utviklingen rundt Brexit.

Andre faktorer som driver franc opp er svært svak økonomisk vekst i Europa og den svake vekstraten i USA. Sentralbanker i disse områdene gjør sitt beste for å blåse vekst og inflasjon forventninger.

The US Federal Reserve senket renten i slutten av oktober for tredje gang i år. I mellomtiden presset ECB renten ytterligere i min. banken også annonsert en ny kjøpe-in program for obligasjoner og andre eiendeler.

Den sveitsiske sentralbanken (SNB) har neppe noe rom for en teller i dette området: siden januar 2015, har SNB allerede en rente på minus 0,75 prosent.

Riktignok: den SNB prøver å forsinke økningen av franc på andre måter. I 2017, ukentlige magasinet The Economist Sveits kalt den største valutaen manipulator i verden-fortsatt for land som Kina og Russland. Men markedet intervensjoner i den sveitsiske sentralbanken har lite å gjøre med dette.

En slutt på marsjen av den sveitsiske franc er bare synlig når resten av verden tilbake til finansmarkedene og den europeiske økonomien viser et tegn på liv. For tiden er den lokale virksomheten samfunnet fortsatt betaler prisen på sveitsisk sikkerhet gjennom en sterk valuta.

Joost Derks er en valuta ekspert og daglig leder ved Nederlandsche & Maatschappij (NBWM). Han har over tjue års erfaring i valutaen verden. Denne kolonnen reflekterer hans personlige mening og er ikke ment som profesjonell (investering) råd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *