Veksten av nederlandsk eksport bremser ned, men forbrukerne fortsette å bruke penger og holde økonomien på benet

Husholdningene fortsette å bruke penger, og som holder den nederlandske økonomien flytende. Den totale størrelsen på økonomien økte igjen i tredje kvartal i år.

Dette fremgår av det første anslaget for økonomisk vekst for tredje kvartal i Central statistisk Office (CBS).

Sammenlignet med en kvart tidligere, brutto nasjonalprodukt (BNP) var på 0,4 prosent. Det tilsvarer veksten i de to foregående kvartalene. Med dette var den økonomiske veksten 1,9% på årlig basis.

I alt ga forbrukerne opp 1,6% mer enn i samme periode i fjor. Dette var en brøkdel mindre enn i andre kvartal, men likevel betydelig.

Som forbruker utgifter er bra for om lag to tredjedeler av økonomien, veksten i dette området er svært viktig. Spesielt for utflukter i Cateringbransjen, elektriske apparater, hjem innredning, drikke og tobakk, ble utgiftene redusert til biler.

Veksten i nederlandsk eksport går tilbake
Den vedvarende økningen i husholdningenes utgifter utgjør en velkommen kompensasjon for svekkelsen av nederlandsk eksport. I nyere tid har den globale økonomiske veksten vært svak. Nederland, som tradisjonelt er et handels land, lider også av dette.

Eksporten av varer og tjenester fortsatt viste vekst (et pluss på 2,2 prosent) i kvartalet, men mindre enn et kvartal tidligere. I tillegg er det hovedsakelig fokusert på eksport av tidligere importerte produkter (re-eksport). Eksporten av nederlandske produkter selv krympet.

Innenlandske investeringer i bygninger og maskiner, blant andre, viste positiv utvikling i tredje kvartal. Det vokste med et pluss på 7,4 prosent sterkere enn i andre kvartal.

I bygg og landbruk sektorer, statistisk kontoret bemerket relativt sterk vekst på årlig basis. Industrien produserte over 1 prosent mer enn et år tidligere. Dette skyldtes blant annet til maskiner og næringsmiddelindustrien. Utvinning av mineraler, med gassutvinning i Groningen, var igjen industrien med den største krymping

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *